پیرمراد امامزاده ای با گنبد خاص

یکی از بناهای تاریخی مذهبی شهرستان استهبان امامزاده پیرمراد است.این بنا که در غرب استهبان قرار دارد،مدفن امامزاده محمد بن علی بن ابراهیم بن موسی بن جعفر (ع)است.

براساس اطلاعات گذشتگان این بنا در ابتدا گنبدی بسیار کوچک و گلی داشته که در اثر بارندگی شدید پیاپی هفت روزه و راه افتادن رودخانه پیرمراد آب به بقعه می‌افتد اما صدمه‌ای به قبر وارد نمی‌کند، همین امر باعث می شود تا حاج میرزا بابا، نواده محمد علی بیگ ذوالقدر جهرمی از سلسله خواجه‌ها که از سوی زندیان به حکومت بلوک اصطهبانات منصوب شده بود، مرمت و بازسازی بنای آن را در دستور کار قرار دهد و به‌ این گونه پس از چند سال دوباره گنبد و ایوانی که مزین به کاشی بوده برای پیر مراد ساخته می‌شود.

در سال ۱۳۶۲ خورشیدی جهت گسترش و احداث گنبد و بارگاه جدید تصمیم گرفته شد که ساختمان موجود را خراب کنند و به‌رغم تمام مخالفت‌های محلی سرانجام در شب تاسوعای ۲ مهر ۱۳۶۲خورشیدی قسمتی از آن را با لودر خراب کردند. سرانجام در سال ۱۳۶۸ پس از ویرانی تدریجی ساختمان قبلی کلنگ احداث ساختمان جدید با زیربنای ۱۱۰ متر به زمین زده شد.

اکنون امامزاده پیرمراد بنای به نسبت مجللی است با گنبد کاشی سفید که مزین به نقوش طرح لوزی است. دو مناره کوچک و ایوانی در جلوی آن واقع شده و تا حدی به بقعه شاهچراغ شباهت یافته است. حوض درازی نیز در محور بقعه ساخته‌اند که بر زیبایی آن می‌افزاید. در کناره دیواره قدیمی که قطر هر پی آن حدود ۵/۱ تا ۲ گز بوده، یک سنگ قهوه‌ای به خط کوفی وجود دارد که هم اکنون زیر خاک است.

ساختمان امامزاده پیرمراد همچنین دارای چهار رواق و یک مسجد است. محوطه داخل حرم ۱۴۴ مترمربع است که دارای یک عرق چین که روی آن گنبدی به ارتفاع تقریبی ۲۸ متر و قطر ۱۳ متر است که همگی با آهن آلات و سیمان و به دست کارشناسان و معماران مجرب محلی بدون استفاده از هرگونه جرثقیلی ساخته شده است. چنین گنبدی از نظر ارتفاع در استان‌های مجاور مشاهده نشده است.سرانجام اینکه ضریح این بنا سال ۷۲ و مناره‌های تقریبا ۴۰ متری سال ۷۳ ساخته شده‌اند.

منبع : باسپاس از ghanoondaily.ir

Check Also

شهر خوبم ای استهبان من

‹‹استهبان من›› اندر این دنیای پرنقش و نگار هست شهری مملو از جنبش وکار آسمانی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × دو =